Unikatna haljina od zlatnih paukovih niti svile


Nakon bečkog Wien Naturhistorisches Museum obilazimo londonski Victoria & Albert museum zbog unikatne haljine satkane od zlatnih paukovih niti. U video prikazu možete pogledati kako je satkana haljina od 1,2 miliona niti endemskih pauka sa Madagaskara.



Haljina je delo britanskog stručnjaka za tekstil  Simon Peers  i američkog dizajnera Nicholas Godley koji su dugo živeli na Madagaskaru. Na izradi haljine tokom 5 godina niti endemskih paukova sakupljalo je 80 ljudi.


Paukova svila su ispredena proteinska vlakna. Sve vrste paukova proizvode svilu, i samo jedan pauk može da proizvede do sedam različitih vrsta svile za različite namene. Paukova svila je izuzetno jak materijal kako se sastoji uglavnom od proteina po gustini svila čini petinu gustine čelika (1,31g/cm³.) Zlatna nit se pravi od 96 uvijenih pramenova na jednoj niti radi po 24 ženki istovremeno. Potrebno je oko 23.000 paukova da bi se dobila unca svile (28 grama).


Haljina će biti izložena u muzeju do 5. juna u londonskom muzeju. Krasi je i pored izrade i komad od 4m materijala od kojeg je skrojena.


Zbog teškoća u preradi značajne količine paukove svile, trenutno postoji pored ove unikatne haljine od zlatnih paukovih niti svile i jedan komad tkanine od paukove svile od 3,4 do 1,2 metra u Madagaskaru od 2009. godine, i u njegovoj izradi učestovalo je 82 osobe koje su radile četri godine da prikupe preko milion zlatnih niti pauka i naprave ekstrakt svile od njih.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...