Označavanje vune


Labeling of wool

Ponuda prediva za ručni rad nikada nije bila bogata kao danas.

Kvaliteti i boje bore se za naklonost kupca. Ako želite da pri kupovini vune, bez obzira na stručne savete prodavaca, budete neoštećeni, morate poznavati najvažnije činioce.





Upoznali ste se kroz  sadržaj Umetnost pletenja i Vuna pravi dar prirode sa osnovama o vuni. U prvim decenijama XX veka kupac je još mogao da prepozna ponuđeno predivno, koje je uglavnom bilo ovčija vuna, pamuk i lan. Danas se to iz osnova promenilo. Čak i stručnjaku je danas veoma teško da bez tehničkih pomoćnih instrumenata odredi sastav nekog prediva.  Zaštita potrošača je kasnije usledila zakonskim propisima, gde je predviđeno da se čistom vunom sme označiti samo ona vuna koja je dobijena šišanjem žive ovce. Mešanom vunom se smatraju ostaci prediva koji mogu da potiču i od nošene vune.
Oznake za vunu
Oznake ”češljana vuna” ili ”striženo predivno” nisu oznake kvaliteta, već se odnose na primenjene postupke predenja (tehnički pojmovi). Kod prediva za ručni rad radi se prvenstveno o proizvodima od češljanog prediva (nije isto što i proizvod od mešanog prediva).

Oznake ”čista vuna” ili ”garantovano vuna” smeju da nose samo oni proizvodi koji su zaista od čiste ovčije vune. Dozvoljena minimalna odstupanja su do 2%, a u mešavini sintetičkih prediva do 5%. Ukoliko neko predivno nosi oznaku ”samo vuna”, radi se o čistoj vuni do 70%. Proizvodi sa oznakom ”sa sadržajem vune” moraju imati do 15 procenata čiste vune.

Zakon o ratifikaciji sporazuma o trgovini tekstilnim proizvodima između Republike Srbije i Evropske zajednice, potpisanim 31.marta 2005. godine u Briselu. 



Zakon je preveden na engleski kao i na srpski jezik. Na srpskom možete pratiti od 33. stranice. U cilju ostvarivanja trajne saradnje i u uslovima koji pružaju potpunu sigurnost trgovine, kao i ravnopravan razvoj trgovine tekstilnim proizvodima uspostavljen je sporazum.


Evropska zajednica daje bescarsinski tretman tekstilnim proizvodima poreklom iz Srbije u skladu sa propisima Zajednice. Detaljnije možete da pročitate u samom sporazumu.
Ovaj dokument je od izuzetne važnosti ukoliko želite da izvozite tekstilne proizvode iz Srbije.


Woolmark-garancija kvaliteta



Na sajtu Woolmark Licensing možete dobiti sve neophodne informacije o načinu dobijanja Woolmark licence.
Vuna sa finoćom dlake do 24 mikrona može da nosi oznaku MERINO. Dobijanje oznake Woolmark prate strogi kriterijumi.
  1. Oznaka ”čista runska vuna” smeju da nose samo oni proizvodi kod kojih je vuna dobijena šišanjem sa živih ovaca.
  2. Sastav mora biti 100% čista runska vuna 
-   dozvoljena tolerancija 0,3% koja može nastati u predionici kao neizbežno razletanje vlakana
-        dozvoljeno odstupanje EU:
            * 7% dekrativni razlozi
            * 2% anti-statik
3.  Redovna kontrola i testiranje kvaliteta u Woolmark ovlašćenoj laboratoriji (za Evropu u Italiji);
4. Woolmark simbol je promotivnim i PR aktivnostima približen tržištu i prema anketama u svetu, 70–80% ispitanika prepoznaje ovaj znak kao garanciju kvaliteta. 
Zadovljavanje WM standarada kao i propangadnih samo su deo strogih kriterijuma.
Woolmark je svetski brend najpoznatijih tekstilnih vlakana. Brend nudi potrošačima garantovan sadržaj vlakana i osiguranje kvaliteta. U vlasništvu je Australian Wool Innovation Limited. Preko 7,5 milijardi Woolmark etiketa na raznim vunenim proizvodima u poslednjih 50 godina, u anketi Financial Timesa svrstalo je ovaj brend na 7. mesto na listi 50 najpoznatijih brendova u poslednjih 100 godina. To ga na tabeli plasira čak i ispred Coca-Cola-e i Mercedesa.

Licenciranjem kompanije mogu da uvažavaju komercijalne prednosti jedinstvene u svetu kvaliteta.


U Srbiji se zakonom o stočarstvu propisuje poreklo vune. Privredna komora izdaje i overava sertifikate o domaćem poreklu robe. Za više informacija kontaktirajte Tekstil i koža Privredna komora.

Sada sa sigurnošću možete da izaberete 100% vunu.
Uživajte u izboru!!!


2 comments:

  1. Pa ne reče kako da prepoznamo vunu.
    Po znaku?
    Ajd budi dobra pa nam pojasni kako da smo sigurni da je nešto vuneno kada nema taj australijski znak već je uradjeno na našem selu od domaće vune.
    Ili kad nam valjaju vunenu ćebad na pijaci...
    Samo nemoj, molim te, da kažeš da bez tog znaka nepostoji vuneni proizvod jer ću te smatrati zagovornikom globalizacije :)
    Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poštovani,
      Postupak prepoznavanja vune može se okarakterisati u nekoliko postupaka: 1. po dodiru-najlakši, najbrži i najpraktičniji način
      2. po izgledu vlakana-u kome možete uočiti da nije bilo bilo dodataka aditiva za vunu kao ni ostataka drugih sintetičkih prediva
      3. tehnološki(hemijski)-najpouzdaniji način testiranja tekstila
      U okviru članka istaknut je uticaj lošeg obeležavanja, kao i time slabog prestavljanja naših proizvoda. Nažalost mi sa lakoćom isključujemo prednosti označavanja naših proizvoda koji bi time dobili na vrednosti.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...