Igle za pletenje

Knitting needles

Kvaliteti i šarenila prediva mame kupce. Upoznali smo se kroz Označavanje vune na izbor i značaj samog prediva. Za pletenje takođe važi pravilo da rad može da uspe samo se odabrani materijal obrađuje pravilnim alatom-iglama za pletenje. Osnovni oblik igala za pletenje je ostao isti preko hiljadu godina. Samo se promenio materijal od kog se izrađuju igle, te možete pronaći igle izrađene od aluminijuma, plastike, drveta i banbusa(trske). Vremenom je izmišljen čitav niz vrsta igala sa glatkom površinom da se petlje same skidaju sa igala. Za pravilnu izradu nije dovoljno samo odabrati pravilnu vunu za odgovarajući deo odeće već i pravilne igle.




Šal je gotov i video prikaz će biti prikazan u sledećem postu. Izabrala sam 100% vunu šarene boje kao i različite debljine niti.  Imaćete priliku da naučite nekoliko načina kako da oblikujete početnu omču, kako da izračunate dužinu niti i jednostavno namicanje petlji.
  
Na sledećoj slici prikazana je skala jačine vrhova igala (brojke = prečnik u milimetrima.) iskazana po različitim standarnim skalama u milimetrima, kao i za Američko i Englesko tržište.Za poređenje sa Merač igala za pletenje pročitajte.

Možete da naiđete i na igle obeležene sa metričkim oznakama kao i oznakama za druga tržišta, ali nesumljivo ćete se snaći u izboru.

Igle za pletenje sa tankim ”telom” i debelim vrhom upotrebljavaju se za normalno pletenje–za normalnu jačinu pletiva. Petlje dobijaju normalnu veličinu i klize bez većeg napora preko tankog tela.

Igle za kukičenje, sa kukicom od lakog metala.
Okrugle i velike ige su namenjene velikim i krupnim radovima. 
Komplet igala se upotrebljava za pletenje čarapa, rukavica, kapa-sve vrste radova koji se pletu u krug. Uobičajeno se komplet sastoji od pet igala i mogu se dobiti dužine 17 i 21cm.

Igle za pletenje jakni sa elastičnim perlonskim ”telom” sa dugmadima kao pokretna ”kočnica za petlje” odabiraju se za velike radove.
Okrugla igla za pletenje sa metalnim ili drvenim vrhovima i pokretnim perlonskim delom. Idealne su za pletenje ne samo u krugovima već i u polaznim i povratnim redovima. Elastičnih igala za pletenje ima od najfinijih pa sve do debelih, u dužinama od 40 cm sve do 150 cm.

 I za kraj predivna futrola gde možete da čuvate sve igle za pletenje. 
Neke sam dobila od svoje bake i jako sam ponosna.
Čuvajte ih.








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...