Čipka-simbol otmenosti


Čipka | lace |- je kao simbol otmenosti i eleganicije predstavljena još u renesansnom periodu kao detalj na odeći više klase i zadržala je stroge geometrijske oblike, dok je u baroku karakteriše potpuna sloboda oblika. Čipkarstvo se vezuje za 15. vek Flandriju i Italiju. Čipka se izrađuje od pamuka, svile, lana ili vune, pletenjem, kukučenjem i šivenjem.






Valentino čipkani kaput
Motivi čipke menjali su se u zavisnosti od mode. U Španiji i Italiji u 17 veku čipka je bila bogata i teška, istovremeno u Francuskoj ona je bila tanka poput paučine. Postoje brojne vrste čipke i dve osnovne metode za njenu proizvodnju: ručna i mašinska. Među čipkama razlikujemo ”alansonsku” (po Alansonu u Francuskoj), ”napuljsku”, ”florentinsku” (po Firenci), ”sengal” (imitacija venecijanske čipke), ”aloju” (od niti aloje), ”poendgaz” (rad iglom po tilu), ”kroše” (formiranje ornamenta vađenjem jedne niti)...

Veština izrade čipke prenosila su žene s kolena na koleno. Bilo je žena kojima je izrada čipke i belog veza bila osnovna delatnost. Končani proizvodi bili su toliko lepi da su dostizali nivo umetnickog.

Čipka je trend sama za sebe. Teško je zamisliti svečanu i večernju garderobu, visoku modu, scenski kostim bez čipke. U spoju sa muslinom, svilom, taftom označen je novi renesansni pravac- čipka je izašla na ulice (Street Style) i započela novi život.


Čipku možete nositi u kombinaciji sa drugim materijalima. Obratite pažnju na zamku prenatrpanosti. Kod čipke važi pravilo ”više je manje”. Najbolje rešenje je jedan čipkasti detalj ili dezen.

Sezona slava, proslava idealna je da čipku ponesete na cipelama, tašnama, rukavicama, haljinama...
Za dnevne varijante najbolje je da se odlučite za neutralne nijanse čipke, poput bele, bež i sive. Za veče crna je svakako najelegantnija.
Editorijal: Valentino
Nakit:Whiteowl
Tu je čak i nakit prekriven čipkom.
Uživajte u pripremi pred novogodišnje praznike...
Pripremili smo čipkani model haljine očekujte u narednim danima.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...