Kako da namotate konac na špulnu?

How to wind a bobbin?

Princip namotavanja konca na špulnu (bobinu), prevodi se još i kao namotavanje klupka konca, vrlo je jednostvan i brz.



Potrebno je u prvom koraku isključite mehanizam koji pokreće iglu. Kod novijih mašina ukoliko prebacite u režim za namotavanje konca na špulnu ovo se automatski isključuje, ukoliko to nije slučaj kod vaše mašine obratite pažnju da isključite mehanizam da slučajno zbog nepažnje ne polomite iglu. Na slici ispod možete da vidite postupak za isključivanje igle, kod većine starijih mašina nalazi se na točku zamajca, uglavnom u obliku dugmeta. Kod modela Singer uglavnom je u obliku manjeg točka i nalazi se na samom zamajcu.




Za aktiviranje mehanizma u obliku dugmeta potrebno je samo da pritisnete da  bi se aktivirao.

Kod nekih starijih menanizama može se pronaći mehanizam koji je u obliku točka, koji je u tom slucaju potrebno odviti u smeru suprotom od smera kazaljke na satu.


Sada ste pripremnjeni da bezbedno, brzo i jednostavno namotate konac na špulnu.



Izaberite boju konca koju želite da namotate.
Provucite kraj konca  kao na fotografiji ispod.
Potrebno je da kroz rupicu na špulni provučete konac tako da izađe sa gornje strane kao prikazano.




















Ukoliko posedujete baš staru mašinu, koja nema rupicu na špulni i možete da se pohvalite da imate anikvitet ;) postupak se malo razlikuje.Biće potrebno da konac namotate nekoliko puta oko špulne i onda da ga postavite na mehanizam za namotavanje konca.


U radnjama možete da pronađe i ove metalne špulne sa rupicama, ali obratite pažnju da po širini odgovaraju vašoj mašini.


Postavite špulnu na metalni stalak mehanizma za namotavanje konca. Prikazano kao na fotografiji.
Metalni stalak pomerite u desno zajedno sa špulnom do metalnog graničnika.

Postavite konac na svoje mesto, kod nekih mašina on je u osnovnoj postavci u uspravnom položaju (u takvom položaju pri namotavanju konca može da dođe do poskakivanja pa je u tom slučaju neohodno da ga pridržite rukom). Mada, sporijom brzinom namotavanja možete da sprečite poskakivanje.

Provucite konac oko metalnog dugmeta koje služi pri optimalnom zatezanju konca. U nekim slučajevima kada na primer želite da namotate elastični konac zatezač vam neće biti potreban već ćete morati otprilike da ga zategnete. Za to će vam biti potrebno malo iskustva ili vremena da utvrdite optimalan odnos.

Zatim je potrebno da konac izvučete malo iz špulne, da se pri namotavanju ne bi izvukao iz špulne. Pritisnite nožnu papučicu i započnite namotavanje. 
Posle nekoliko krugova kada ste sigurni da se konac neće izlačiti iz špulne isecite konac da se ne bi umrsio i nastavite sa namotavanjem. Špulnu nemojte nikada namotavati do kraja, već otprilike 3∕4 špulne bi bilo optimalno. Mada ukoliko želite da šijete samo mali deo sa određenom bojom konca pokušajte da namotate onoliko konca koliko mislite da bi vam bilo potrebno. 

Po završetku kada je špulna namotana, stalak sa špulnom vratite u početni položaj. Isecite konac i skinite špulnu sa stalka. Uključite mehanizam za pokretanje igle. Špulna je spremna za postavljanje u grajfer, i samim tim za vaše kreativne poduhvate.


Spremni ste za rad!!!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...